Voorbereidingen 2019

Technische voorbereidingen

Introductie technisch team

Een uitvoering zonder techniek is tegenwoordig een kale uitvoering. Een concert waarbij je komt luisteren naar allen muziek is tegenwoordig voor het publiek niet aantrekkelijk. In de tijd dat Brassband Crescendo onder leiding stond van Wim van Wallenburg zijn we begonnen met het gebruik van toneellicht. In de begin was Giel Gabrielse die het licht deed. Dit gaf een beter effect aan een uitvoering. Met het licht kon meer sfeer gemaakt worden in de zaal.

Sinds 2003 ben ik zelf begonnen om de uitvoering vast te leggen op film. Een aantal jaren daarna was er ook een fotograaf die de uitvoering vast legt op beeld.

Een aantal jaren daarna gingen we ook concerten doen met gasten waarbij geluid nodig was. Bij het eerste concert waarbij geluid nodig hadden hebben we een geluidsman ingehuurd. Maar later bleek de fotograaf, die foto's maakte van de uitvoeringen, ook als hobby geluid heeft. Bij eerst volgende concert, waarbij we geluid nodig hadden, heeft hij het geluid voor zijn rekening genomen. 

i.php 2

29570931 1826598204017469 6706327124964128806 n

Een aantal jaren terug ging onze vaste lichtman stoppen. We zaten met een probleem voor ons volgende jaarconcert. Ook hier kwam onze fotograaf/geluidman, Nico van Rooijen, met het aanbod om zijn licht te gaan gebruiken.

We zijn al jaren het technische team voor de uitvoeringen. We verzorgen het licht en geluid en vaak ook de presentatie voor uitvoering. Hierbij kunnen we vaak beroep doen op een aantal mensen om te helpen met de bediening en de opbouw als dit nodig is. Deze hulpkrachten zijn

 • Rob Hartman
 • Mick van Broekhoven
 • Koen Dondorp

 

Voorbereiding

De voorbereiding begint met de invulling van het concert. Voor de invulling wordt een commissie gevormt. Deze denkt na over de mogelijkheden voor het publiek weer een leuke avond te bieden. Een aantal voorbeelden van concerten zijn

 • Concert met andere orkest uit gemeente. Dit is een tradioneel concert en reeds gedaan met Harmonie Voorwaarts, Apollo Domburg en Veerse Genoegen.
 • Concert met ander orkest. Een voorbeeld is concert Nostalgie Band en de Bleu Jeans Bigband
 • Concert met andere muziekgroep. We hebben concerten gedaan met koren en dansgroepen.
 • Concert met zangers en/of zangeres. Een recent voorbeeld is het concert met Isabel Provoost.

Naast de vorm van het concert komt altijd de vraag is er schooljeugd die optreden met crescendo. De laatste jaren worden er projecten gedaan met basisscholen waaruit een act komt van de leerlingen op basis van de muzieklessen. In de begin jaren hadden we ook nog te maken met leerlingband en blokfluitgroep.

Bij elke vastgestelde vorm gaat het technische team kijken wat er allemaal nodig. We proberen ons dan zo goed mogelijk voor te bereiden. Er wordt een floorplan gemaakt van de zaal met daarop de opstelling van podium, truss, opstelling band en stoelen voor publiek. Er wordt een aansluitplan gemaakt voor de verlichting en geluid. Uit alle benodigheden bepalen we hoeveel stroom we nodig zullen hebben. Hierbij houden we rekening met de beschikbare stroom die aanwezig. In begin was dit mogelijk tot 64 Ampere maar sinds de laatste aanpassing hebben we de beschikking over maximaal 32 Ampere.

Voor het technische team is het een uitdaging om alle wensen m.b.t. de techniek in te vullen. Dit resulteert soms in een wijziging 

 

op het laatste moment. Dit laatste proberen we wel te voorkomen. In de week voor de uitvoering gaan bij beide de gedachte naar wat er allemaal mee moet. Dit resulteerd vaak in kamers vol apparatuur. Ook wordt de presentatie afgerond en definitief gemaakt.

Als de dag van de uitvoering is aangebroken (9:00) beginnen we met het opbouwen van de truss. Als we een grote uitvoering dan maken we gebruik van een truss van een licht en geluid bedrijf uit de buurt. Deze hangt de truss aan de binten aan het plafond. Als het een gewone uitvoering is dan wordt er door ons een de truss op staanders opgebouwd. Bij het opbouwen van het licht en geluid zorgen we voor de veiligheid van ons zelf en de bezoekers. Dus we kijken goed of de truss stabiel hangt of staat en gezekerd is. Daarnaast worden alle lampen ook gezekerd. Dus mocht een lamp los schieten dan blijft deze aan de veiligheid hangen.

Krachtstroom verdeler 3 x 16 ampere 250x141

keraf cee verlengsnoer 151581.jpg

Als de truss hangt beginnen we met het verdelen van de lampen. Dit is een opstelling die voordien is uitgedacht. Als eerste beginnen we met de voedingskabel van het geheel. Dit zijn zware kabels en vergt veel spierkracht. Deze kabel worden aangesloten op twee verdelers die we in de truss monteren 

Als de verdeling is gemaakt en alle lampen hangen dan sluiten we deze vervolgens aan. Hierdoor onstaat er een gestuctureerde bos met kabels in en op de truss. Naast de voedingskabel worden ook de sturingskabels aangesloten. Deze sturingskabels worden uiteindelijk aan een lichtpaneel aangesloten waardoor de lampen in groepen of zelfs onafhankelijk geschakeld kunnen worden. Ook worden de geluidsboxen in de truss gehangen. In het begin van de onze samenwerken zetten we de boxen nog wel eens op een standaard maar bij de laatste uitvoeringen hangen we de boxen aan de truss. Dit geeft een beter effect.

Als we opnames maken, wat we toch standaard doen, dan worden er ook twee microfoons geplaatst in  de truss. Voor de presentatie wordt er een beamer in de truss gehangen samen met een laptop die via meerdere wegen te bedienen is. Als alle technische appartuur in de truss hangt en is aangesloten dan wordt de bedieningtafel ingericht met de het mengpaneel opname en afspeel apparatuur en het lichtpaneel. Met deze acties is er al gauw een vier uurtjes verder.

Intussen is het podium opgebouwd volgens het floorplan en wordt ook hier de benodigde technische apparatuur geplaatst. Voor het effect wordt er aan de achterzijde tegen de wand ook enkele lampen geplaatst.

 

Als eerste worden de techniek die in de truss hang getest. De lampen worden gecontroleerd, beamer en de geluidapparatuur wordt getest. Als we een uitvoering hebben waarbij het theater effect nodig is dan worden er aan beide zijn zwarte doeken aan de truss gehangen. Als die allemaal naar wens is kunnen we de truss op hoogte gaan brengen. Dit is een gecontroleerd proces waarbij ook de veiligheid weer belangrijk is. Ook is de controlle op de bekabeling belangrijk. Dit is ook vaak een klus waar een paar extra mensen bij nodig is. Als de truss op hoogte is dan wordt er vervolgens weer een korte check gedaan van de apparatuur en vervolgens worden alle kabels weggewerkt. We zijn dan al ongeveer 6 uurtjes (15:00) verder en kunnen we met het richten van de lampen. Aan de hand van het programma maken we een lichtplan en richten we alle lampen naar de juiste positie zodat we ook het gewenste effect krijgen. Deze laatste actie kost ook een 1 tot 1,5 uur (16:30). Ook wordt de beamer afgestemd op het doek en de juiste hoogte bepaald.

Vervolgens testen we het geluid werken alle microfoons en doen de boxen het goed. Voor de opname wordt de zaal ook nog uitgefloten om juiste balans te hebben. Als het sprake is van muziek die via de boxen gespeeld moeten worden dan wordt deze voorbereid en getest op zijn werking. Om een videoregistratie te maken plaatsen we op verschillende plaatsen videocamera's. Alle accu en battarijen worden voorbereid en in laders geplaatst en hiermee zijn we technisch klaar. 

Vaak hebben we voor het licht een extra persoon en wordt zowel de lichtman als geluidsman nogmaals het programma doorgenomen. De bediening van de presentatie wordt door mijn zelf uitgevoerd via een afstandbediening. Hiermee zijn we klaar voor de uitvoering (17:30). Dit is vaak het moment dat de techniek rust neemt en even gaat eten. Vaak start er een ander half uur voor het concert (18:00) een inspeel moment en is de techniek weer aanwezig. 

Bij het aankomende concert willen we in de middag al een doorloop doen als voorbereiding voor de avond. Dit betekent voor het technische team dat we de dag voor de uitvoering al starten met de uitvoering. Het is een uitdaging en het kost veel tijd om het op te bouwen maar het effect mag er zijn.

Als de uitvoering voorbij is starten we direct met afbreken. Dit kost ons vaak een kleine 2 to 3 uur voordat alles weg is.

Dus als u naar het komende concert komt en je kijkt naar de voorstelling en geniet van de sfeer die gecreerd wordt door het toneelspel van de leden en de muziek van de brassband dan mogen wij van het technische team zeggen: "Dat hebben we mooi voor elkaar..." 

Tot 14 maart in de halve maan Oostkapelle

Het technische team

(Nico van Rooijen / Richard Dondorp)

 

 

Agenda Repetities / Concerten

No events

Twitter

 • 26 May 2020 Anjer collecte
 • 08 March 2018 @BrassCrescendo is druk bezig met de voorbereidingen voor het Jaarlijks Concert op 14 April 2018
 • 24 May 2013 De brassband speelt zondag om 19:00 in de kerk op Oostkapelle in kader van Oostkapelle zingt.
 • 23 February 2013 Donderdagavond geeft de marinierskapel een concert in de schouwburg in Middelburg. Kaarten zijn te krijgen via
 • 12 February 2013 We hebben geslaagd concert neergezet maar des ondanks gaan we vanavond gewoon weer repeteren.

Volg ons op twitter

© 2016-2019 Brassband Crescendo.