Voorbereidingen 2019

Technische voorbereidingen

Introductie technisch team

Brassband Crescendo is in de gelukkige omstandigheid dat de jaarlijkse uitvoering wordt ondersteund door een technisch team. Want een uitvoering zonder techniek is tegenwoordig een kale uitvoering. Een concert waarbij je komt luisteren naar alleen muziek is tegenwoordig voor het publiek niet aantrekkelijk.

Het technische team bij de uitvoeringen bestaat uit Richard Dondorp en Nico van Rooijen. Richard is 1 van de leden van Crescendo (hij is ook lid van Harmonie Voorwaarts in Koudekerke). Nico is onze fotograaf/geluidman.  Hierbij kunnen zij vaak beroep doen op een aantal mensen om te helpen met de bediening en de opbouw als dit nodig is. Deze hulpkrachten zijn Rob Hartman, Mick van Broekhoven en Koen Dondorp. Ook leden van de Brassband worden als hulp ingeschakeld.

 

i.php 2

 

29570931 1826598204017469 6706327124964128806 nVoorbereiding

De voorbereiding begint met de invulling van het concert. Voor de invulling wordt een commissie gevormd. Deze denkt na over de mogelijkheden voor het publiek weer een leuke avond te bieden. 

Bij elke vastgestelde vorm gaat het technische team kijken wat er allemaal nodig. Er wordt geprobeerd een en ander dan zo goed mogelijk voor te bereiden. Er wordt een floorplan gemaakt van de zaal met daarop de opstelling van podium, truss, opstelling band en stoelen voor publiek. Er wordt een aansluitplan gemaakt voor de verlichting en geluid. Uit alle benodigdheden bepalen we hoeveel stroom we nodig zullen hebben. Hierbij houden we rekening met de beschikbare stroom die aanwezig is.

Als de dag van de uitvoering is aangebroken wordt begonnen met het opbouwen van de truss. Bij een grote uitvoering wordt gebruik gemaakt van een truss van een licht en geluid bedrijf. Deze truss ahngt aan de binten aan het plafond. Als het een gewone uitvoering is dan wordt er een truss op staanders opgebouwd. Bij het opbouwen van het licht en geluid zorgen we voor de veiligheid van ons zelf en de bezoekers. Dus we kijken goed of de truss stabiel hangt of staat en gezekerd is. Daarnaast worden alle lampen ook gezekerd.

Als de truss hangt beginnen we met het verdelen van de lampen. Dit is een opstelling die van tevoren is uitgedacht. Als eerste beginnen we met de voedingskabel van het geheel. Dit zijn zware kabels en vergen veel spierkracht. Deze kabels worden aangesloten op twee verdelers die we in de truss monteren. Als de verdeling is gemaakt en alle lampen hangen dan sluiten we deze vervolgens aan. Hierdoor ontstaat er een gestructureerde bos met kabels in en op de truss. Naast de voedingskabel worden ook de sturingskabels aangesloten. Deze sturingskabels worden uiteindelijk aan een lichtpaneel aangesloten waardoor de lampen in groepen of zelfs onafhankelijk geschakeld kunnen worden. Ook worden de geluidsboxen in de truss gehangen.

Als er opnames gemaakt worden, wat we toch standaard doen, dan worden er ook twee microfoons in de truss geplaatst. Voor de presentatie wordt er ook een beamer in de truss gehangen. De beamer wordt gekoppeld aan een laptop, zodat deze via meerdere wegen te bedienen is. Als alle technische apparatuur in de truss hangt en is aangesloten wordt de bedieningstafel ingericht met het mengpaneel voor de opname- en afspeelapparatuur en met het lichtpaneel

Intussen is het podium opgebouwd volgens het floorplan en wordt ook hier de benodigde technische apparatuur geplaatst. Voor het effect worden er aan de achterzijde tegen de wand ook enkele lampen geplaatst.

Vervolgens wordt de techniek die in de truss hang getest. De lampen worden gecontroleerd en de beamer en de geluidapparatuur worden getest. Als we een uitvoering hebben waarbij het theater effect nodig is dan worden er aan beide zijden zwarte doeken aan de truss gehangen. Als dit allemaal naar wens is wordt de truss op hoogte gebracht. Dit is een gecontroleerd proces waarbij ook de veiligheid weer belangrijk is. Ook is de controle van de bekabeling belangrijk. Dit is ook vaak een klus waar een paar extra mensen bij nodig is. Als de truss op hoogte is wordt er vervolgens weer een korte check gedaan van de apparatuur en vervolgens worden alle kabels weggewerkt. Daarna worden  de lampen gericht. Aan de hand van het programma maken we een lichtplan en richten we alle lampen naar de juiste positie zodat we ook het gewenste effect krijgen. Ook wordt de beamer afgestemd op het doek en de juiste hoogte wordt bepaald.

keraf cee verlengsnoer 151581.jpg

Vervolgens testen we het geluid, werken alle microfoons en doen de boxen het goed. Voor de opname wordt de zaal ook nog uitgefloten om juiste balans te hebben. Als het sprake is van muziek die via de boxen gespeeld moet worden dan wordt deze voorbereid en getest op zijn werking. Om een videoregistratie te maken plaatsen we oKrachtstroom verdeler 3 x 16 ampere 250x141p verschillende plaatsen videocamera's. Alle accu en batterijen worden voorbereid en in laders geplaatst en hiermee is de techniek klaar. Inmiddels is het podium ook helemaal opgebouwd.

Vaak hebben we voor het licht een extra persoon en wordt zowel de lichtman als geluidsman nogmaals het programma doorgenomen. De bediening van de presentatie wordt vervolgens ook nog uitgevoerd via een afstandsbediening. Hiermee is de zaal klaar voor de uitvoering. Daarna is het pauze om uit te rusten en wat te eten en te drinken. Zo ongeveer anderhalf uur voor het concert volgt dan een inspeel moment van het orkest en de techniek daarbij uiteraard weer aanwezig. De techniek is dan meestal al vanaf 9.00 uur bezig geweest om alles voor te bereiden.

 

 

Zoals u uit deze beschrijving kunt opmaken komt er heel wat bij kijken om de jaarlijkse uitvoering tot een succes te maken. Brassband Crescendo is dan ook heel blij dat deze technische mensen voor de vereniging beschikbaar zijn en dit belangrijke werk  uitvoeren.

 

 

Agenda Repetities / Concerten

No events

Twitter

  • 25 October 2020 Jaarlijkse Uitvoeringen
  • 05 October 2020 Robo Clubsupport 2020
  • 26 May 2020 Anjer collecte
  • 08 March 2018 @BrassCrescendo is druk bezig met de voorbereidingen voor het Jaarlijks Concert op 14 April 2018
  • 24 May 2013 De brassband speelt zondag om 19:00 in de kerk op Oostkapelle in kader van Oostkapelle zingt.

Volg ons op twitter